Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Έλεγχος εισιτηρίων


Χθες η καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ δήλωνε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο: «Δεν είναι δυνατό οι αστικές συγκοινωνίες να μην μπορούν να εισπράξουν τα κόμιστρα και οι φορολογικές υπηρεσίες τα έσοδα» αναφερόμενη στην Ελλάδα και τα προβλήματά της.

Πριν από λίγους μήνες ο υπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε με σιγουριά ότι μέχρι το τέλος του έτους η εισιτηριοδιαφυγή θα έχει περιοριστεί στο μισό. Μίλησε μάλιστα και για άμεσο σχέδιο αναδιάταξης των μηχανισμών ελέγχων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω τι γίνεται στην Αθήνα αλλά για τη Θεσσαλονίκη έχω πλήρη γνώση.

Χρησιμοποιώ το λεωφορείο του ΟΑΣΘ πολύ συχνά τον τελευταίο καιρό. Είτε γιατί η βενζίνη έχει γίνει πανάκριβη, είτε γιατί το πάρκιγκ στο κέντρο έχει δυσκολέψει λόγω της μείωσης των θέσεων στάθμευσης. Σας πληροφορώ ότι έχω να δω ελεγκτή στο λεωφορείο πολλά χρόνια. Και σίγουρα κανέναν από τότε που ο υπουργός έκανε τις παραπάνω δηλώσεις. Μια συμπαθητική κοπέλα από τα μεγάφωνα μας προειδοποιεί να ακυρώσουμε το εισιτήριό μας διότι διεξάγονται συνεχείς έλεγχοι!!! Δεν συγκινούνται και πολλοί. Σχεδόν οι μισοί δεν πληρώνουν εισιτήριο. Άλλωστε όλοι ξέρουν ότι αυτά που λέει η κοπέλα είναι για τα μάτια του κόσμου. Οι περισσότεροι έχουν ξεχάσει πώς είναι να μπαίνει ελεγκτής στο λεωφορείο.

Τελικά ο περίφημος πόλεμος κατά της εισιτηριοδιαφυγής που εξήγγειλε ο κ. Χατζηδάκης τι έγινε; Φταίνε οι μηχανισμοί του υπουργείου; Φταίει η διοίκηση του ΟΑΣΘ; Φταίνε οι υπάλληλοι του οργανισμού οι οποίοι δεν επιδεικνύουν τον απαιτούμενο ζήλο; Το σίγουρο είναι ότι φταίνε όλοι μαζί διότι ξέρουμε εδώ και χρόνια ότι και οι μηχανισμοί του υπουργείου είναι άχρηστοι και η διοίκηση του ΟΑΣΘ είναι ανίκανη να εισπράξει τα έσοδα που πρέπει να εισπράττει και οι υπάλληλοι βαριούνται να κάνουν τη δουλειά τους. Μάλιστα οι συγκεκριμένοι (οι υπάλληλοι) το πάνε ακόμη παρακάτω. Απεργούν διαμαρτυρόμενοι για τις νέες αυξήσεις, αλλά αρνούνται να κάνουν τη δουλειά τους και να ελέγχουν αν ο κόσμος πληρώνει εισιτήριο, γνωρίζοντας ότι αυτός είναι ο κύριος παράγοντας που μας οδηγεί σ' αυτές.

Την τελική ευθύνη δεν παύει να την έχει ο υπουργός. Αυτός ο οποίος, είτε συνειδητά μας δουλεύει και δεν κάνει τίποτα από αυτά που υποσχέθηκε, είτε είναι ανίκανος να κάνει τη δουλειά του και να επιβάλει το αυτονόητο. 

Το ποιος την πληρώνει και θα τη πληρώνει το ξέρουμε. Ο μαλάκας που ακυρώνει σήμερα το εισιτηριάκι των 80 ή 90 λεπτών και θα συνεχίσει να το ακυρώνει από τον Γενάρη ή τον Φλεβάρη οπότε θα ισχύσουν οι νέες αυξήσεις. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου