Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Κοινοβουλευτική ηθική

Στη χθεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας του Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2013 ακούστηκαν πολλές απόψεις. Άλλες υπέρ της ψήφισης, άλλες κατά. Άλλες ήρεμες, άλλες έντονες. Άλλες γεμάτες καραγκιοζιλίκια, άλλες σοβαρές, λογικές και συγκροτημένες.

Υπήρξαν και δύο τοποθετήσεις που μάλλον ξεπέρασαν τα όρια.

Η μία η γνωστή, του Στάθη Παναγούλη του ΣΥΡΙΖΑ (και πρώην του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, της ΠΟΛΑΝ και του ΔΗΚΚΙ) που έχει ήδη προκαλέσει πολιτική θύελλα. Ο "αριστερός" Στάθης Παναγούλης απειλεί ευθέως με λιντσάρισμα μέχρι θανάτου αυτούς που ψηφίζουν τα μέτρα και τον προϋπολογισμό. Εντάξει ο ίδιος εύχεται να μην έχουν αυτήν την τύχη οι βουλευτές, αλλά πάντως τους προειδοποιεί!

(Απόσπασμα από τα πρακτικά της βουλής):

            ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ: (...)
Να παρακαλάτε –αυτό είναι μια προσωπική μου άποψη που θα πω τώρα, τελειώνοντας, κυρία Πρόεδρε, και δεν έχει καμία σχέση ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ο Τσίπρας, γιατί ό,τι γίνεται το κάνει το Τσίπρας, το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, έχω δικαίωμα να πω την προσωπική μου άποψη- κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που υπογράψατε τα μνημόνια να περάσετε από ειδικό δικαστήριο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Κλείστε παρακαλώ, γιατί εκθέτετε το Προεδρείο τώρα.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ: Αυτό σας εύχομαι και εγώ προσωπικά, παρά να βρείτε ορισμένοι από εσάς το τέλος του πρεσβευτή των ΗΠΑ πριν λίγους μήνες στη Λιβύη.
Καλή σας τύχη.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ)


Η άλλη είναι εξίσου προκλητική και ανήκει στον βουλευτή Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σταθά (πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ), ο οποίος αποκάλεσε τον υπουργό οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε "κουτσό"! Επειδή όμως δεν "την είπε" στους πολιτικούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ όπως ο Παναγούλης, αλλά στον Σόιμπλε, που και οι ίδιοι τον βρίζουν στα κρυφά, γι' αυτό προφανώς και δεν έγινε ο ίδιος ντόρος με τον Παναγούλη. 

Πάντως αναρωτιέμαι, ο "αριστερός ανθρωπιστής" Αλέξης Τσίπρας, πώς νιώθει που ένας βουλευτής του κόμματός του αποκαλεί από το βήμα του ελληνικού κοινοβουλίου έναν άνθρωπο "κουτσό";

(Απόσπασμα από τα πρακτικά της βουλής):

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ: (...) 
Επειδή είμαι συνέχεια έξω στο δρόμο, όπως και πολλοί από εσάς, μετά από το χθεσινό που άκουσα με τον Σόιμπλε, έβγαλα το εξής συμπέρασμα τελικά. Εκεί που περίμενα πραγματικά ότι αυτές οι πολιτικές -και δεν μιλάμε μόνο για την Ελλάδα, μιλάμε για όλη την Ευρώπη- θα την βρουν από  το λαό, τελικά αυτές οι κυβερνήσεις που εκπροσωπούν αυτές οι πολιτικές θα την βρουν από τον κουτσό. Αυτό κατάλαβα εγώ. Και βλέπω ότι αυτός έχει τον σκοπό του και καλά κάνει. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου