Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Κυβέρνηση Παπαδήμου


Πολλοί, κυρίως από τον λεγόμενο αντιμνημονιακό χώρο, από τότε που σχηματίστηκε η κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο θέτουν θέμα συνταγματικότητας και νομιμότητας της συγκεκριμένης κυβέρνησης. Θεωρούν ότι άλλη κυβέρνηση ψήφισε ο λαός στις 4/10/2009 και άλλη του επιβλήθηκε δυο χρόνια μετά. Θεωρούν ότι δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση αυτή η κυβέρνηση, αφού ούτε ο πρωθυπουργός είναι εκλεγμένος και το κυριότερο, η κοινή γνώμη στην μεγάλη της πλειοψηφία είναι αρνητική προς αυτή.

Είναι όμως έτσι; Είναι πράγματι αντισυνταγματικός ο σχηματισμός της κυβέρνησης Παπαδήμου;

Με λίγες στοιχειώδεις γνώσεις Αγωγής του Πολίτη (θυμάστε αλήθεια αυτό το μάθημα από το σχολείο;) καταλαβαίνεις ότι αυτές οι αιτιάσεις είναι το λιγότερο μπαρούφες.

Το πολίτευμα της Ελλάδας είναι Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι την εξουσία την ασκεί το Κοινοβούλιο και την επιβλέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στο Σύνταγμα σαφώς ορίζονται οι ρόλοι του κάθε θεσμού. Το Κοινοβούλιο με τους 300 βουλευτές, τους οποίους εκλέγει με άμεση ψηφοφορία κάθε τέσσερα χρόνια ο λαός, ορίζει με βάση την αρχή της δεδηλωμένης (δηλαδή με βάση την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, 151 ψήφοι) την κυβέρνηση της χώρας. Πουθενά στο Σύνταγμα δεν ορίζεται ότι υποχρεωτικά ο πρόεδρος του πρώτου σε δύναμη εδρών κόμματος είναι αυτοδίκαια και ο πρωθυπουργός ακόμη και αν συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία στη βουλή. Παίρνει ασφαλώς πρώτος την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και αν καταφέρει να την σχηματίσει και πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης, τότε κυβερνά. Αν όμως, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 2011, απωλέσει την δεδηλωμένη, τις 151 ψήφους δηλαδή, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος να εξαντλήσει τις πιθανότητες σχηματισμού νέας κυβέρνησης και με τελευταία επιλογή, εφόσον δεν υπάρχει άλλη λύση την προσφυγή στις κάλπες.

Έτσι και έγινε. Μετά την απώλεια της δεδηλωμένης από τον Γιώργο Παπανδρέου, συμφωνήθηκε να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο, η οποία και πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή με ευρεία μάλιστα πλειοψηφία. Παράβαση του Συντάγματος θα είχαμε αν δεν γινόταν καμία προσπάθεια σχηματισμού νέας κυβέρνησης και πηγαίναμε κατ' ευθείαν σε εκλογές.

Με βάση το Σύνταγμα οι εκλογές γίνονται στη χώρα κάθε τέσσερα χρόνια. Η επίκληση του "λαϊκού αισθήματος" το οποίο ο καθένας μπορεί να το αντιλαμβάνεται κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο, ώστε να προκαλέσουμε εκλογές πριν την ώρα τους, είναι το λιγότερο δημαγωγική. Και δυστυχώς είναι μια πρακτική την οποία εφαρμόζουν, χωρίς εξαίρεση, όλοι αρχηγοί των κομμάτων κατά καιρούς, κατά πως τους συμφέρει. Το Σύνταγμα προβλέπει με ακρίβεια το πότε και το πως θα εκφραστεί το "λαϊκό αίσθημα". Κάθε τέσσερα χρόνια στις κάλπες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου