Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

"Ιερό" πάρκινγκ


Ο ναός "της του Θεού Σοφίας" ή αλλιώς ναός Αγίας Σοφίας βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία της πόλης. Υπολογίζεται ότι υπάρχει με τη σημερινή του μορφή από τον 8ο αιώνα μ.Χ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αποτελεί έναν πραγματικό πολιτιστικό θησαυρό για τη Θεσσαλονίκη, δεν είναι τυχαίο ότι περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Τη σημασία αυτού του εκπληκτικού μνημείου, το οποίο ακόμη και σήμερα λειτουργεί ως ορθόδοξος χριστιανικός ναός, δυστυχώς μάλλον δεν την αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι που τον υπηρετούν καθημερινά (ιερείς κλπ) οι οποίοι σταθμεύουν τα ΙΧ αυτοκίνητά τους στο προαύλιό του ακριβώς μπροστά στην είσοδο.



Ακόμη περισσότερο φαίνεται να μην την αντιλαμβάνονται αυτοί που επιτρέπουν σε αυτούς τους ανθρώπους να διατηρούν τα ΙΧ τους σε εκείνο το σημείο. Είτε αυτός είναι ο δήμος Θεσσαλονίκης είτε οποιοσδήποτε άλλος.


Όχι μόνο είναι απαράδεκτο να βρίσκονται οχήματα ακριβώς μπροστά στην είσοδο ενός τέτοιου μνημείου, αλλά κανονικά θα έπρεπε να μην επιτρέπεται η πρόσβαση κανενός ΙΧ στο προαύλιο του ναού, εκτός βεβαίως από αυτά που εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

Και για να επεκταθώ ακόμη περισσότερο. Δεν έχω καταλάβει γιατί όλες οι ελληνικές εκκλησίες έχουν περίφραξη. Χιλιάδες στρέμματα πολύτιμου δημόσιου χώρου σε όλη την Ελλάδα γύρω από τις εκκλησίες είναι κατηλειμμένες και λειτουργούν συνήθως ως πάρκιγκ για τα αυτοκίνητα των ιερέων. Ειδικά στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας μιλάμε για μια τεράστια έκταση προαυλίου που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην επικείμενη ανάπλαση που ετοιμάζει ο δήμος για όλο τον άξονα της οδού Αγίας Σοφίας από την Αχειροποίητο μέχρι την παραλιακή λεωφόρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου