Δευτέρα, 30 Απριλίου 2012

Τι θα ψηφίσω; Δράση-Φιλελεύθερη Συμμαχία!

Φαντάζομαι όλοι ασχολείστε με τις εκλογές της Κυριακής 6 Μάη. Να πω την αλήθεια λίγες φορές θυμάμαι πριν από εκλογικές αναμετρήσεις να υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τις πολιτικές εξελίξεις όσο φέτος. Λογικό βεβαίως, αφού η κρίση, αποτέλεσμα των πολιτικών που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις που εκλέξαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, έχει αγγίξει όλο και μεγαλύτερα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας. Ανεργία, μείωση μισθών, κλείσιμο επιχειρήσεων επηρεάζουν πολύ κόσμο.

Η μόδα βέβαια είναι να είσαι "αντιμνημονιακός". Με το που ανοίξω το facebook βλέπω καμιά 50αριά ποστ κάθε μέρα για την ξεκωλιάρα τη Μέρκελ και τους προδότες που ψήφισαν το μνημόνιο. Λες και η χώρα είχε άλλη επιλογή. Κι αν οι τύποι που ψήφισαν το μνημόνιο είναι προδότες (αν και σιχαίνομαι να μοιράζουμε κατηγορίες με τόση ευκολία) είναι γιατί μας έφεραν ως εδώ, φτιάχνοντας αυτό το τεράστιο και σπάταλο κράτος για να εξυπηρετήσουν την κομματική τους πελατεία και όχι γιατί στην κρίσιμη στιγμή επέλεξαν να κρατήσουν τη χώρα εκεί που ανήκει, στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και την ίδια ευθύνη έχουν φυσικά τα κόμματα της λεγόμενης αριστεράς, που αντιστάθηκαν λυσσαλέα στις ελάχιστες, είναι η αλήθεια. προσπάθειες μεταρρυθμίσεων που έγιναν στη χώρα τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν χρειάστηκε να σκεφτώ πολύ για το τι πρέπει να ψηφίσω στις εκλογές της Κυριακής. Έχω αποφασίσει εδώ και καιρό. Θα ψηφίσω το συνασπισμό της Δράσης με τη Φιλελεύθερη Συμμαχία. Είναι το κόμμα που πιστεύω ότι είναι πιο κοντά στην ιδεολογία μου, χωρίς φυσικά να με καλύπτει σε όλα. Ποια είναι αυτή; Την εξήγησα πριν από έναν μήνα περίπου. Θεωρώ τον εαυτό μου αριστερό, δηλαδή προοδευτικό. Πρόοδος σημαίνει να πάμε μπροστά, να σπάσουμε τα κατεστημένα, να επιδιώξουμε την ευημερία για όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού γίνεται. Και όλα αυτά μέσα σε μια ανοιχτή κοινωνία, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα του καθένα και της καθεμιάς, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, φυλής ή σεξουαλικού προσανατολισμού θα είναι σεβαστά και όλοι μας θα αντιμετωπιζόμαστε πραγματικά ισότιμα από το κράτος.Η Δράση-Φιλελεύθερη Συμμαχία πιστεύει στην ανοιχτή φιλελεύθερη κοινωνία, πιστεύει στο σπάσιμο των κατεστημένων, πιστεύει στην ευημερία ΟΛΟΥ του λαού και όχι στην ευημερία των βολεμένων των κομματικών στρατών. 

Με γεμίζει με μεγάλη εμπιστοσύνη η παρουσία του Στέφανου Μάνου, ενός πολιτικού που στα λίγα χρόνια στα οποία άσκησε εξουσία, μέσω των υπουργείων που του εμπιστεύθηκε η ΝΔ άφησε πραγματικό έργο, που πολλοί κομματάρχες με πολλαπλάσια χρόνια σε υπουργεία δεν έχουν δει ούτε στον ύπνο τους. Και με χαροποιεί αφάνταστα που ο Μάνος, ένας 72 χρονών άνθρωπος με αστική συντηρητική καταγωγή, πολιτευόμενος χρόνια με το κόμμα της δεξιάς συμπράττει με ένα κόμμα στο οποίο ηγείται ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος, ένας δηλωμένος ομοφυλόφιλος, υπερασπιστής των δικαιωμάτων των ανθρώπων με διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις από αυτές της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Με χαροποιεί να ακούω από τον Μάνο ότι είναι υπέρ της αποποινικοποίησης των ναρκωτικών, υπέρ της αναγνώρισης δικαιωμάτων οποιασδήποτε πραγματικής μειονότητας, υπέρ της πλήρους ανεξιθρησκείας και του πραγματικού χωρισμού κράτους - εκκλησίας και υπέρ πολλών άλλων ρυθμίσεων που μου δείχνουν ότι ο 72χρονος Μάνος έχει πολύ πιο ανοιχτά και σοβαρά μυαλά από πολλούς άλλους νεώτερους (πχ Τσίπρας, 37άρης με οπισθοδρομικές απόψεις που κάνουν τους πραγματικούς αριστερούς να ανατριχιάζουν)

Βεβαίως η Δράση-Φιλελεύθερη Συμμαχία δε λέει μόνο ωραία πράγματα, λέει και δύσκολα που είναι σίγουρο ότι αν εφαρμοστούν θα φέρουν πόνο και δυσκολίες για πολλούς συνανθρώπους μας. πχ να απολυθούν (παίρνοντας βεβαίως για τρία χρόνια το 70% των αποδοχών τους) πάνω από 400.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Ναι δεν είναι εύκολο. Αλλά σίγουρα είναι η μόνη λύση ώστε να μη δούμε σύντομα τους ανέργους του ιδιωτικού τομέα να φτάνουν τα 2.000.000.

Δεν συμφωνώ με όλες τις λύσεις που προτείνει ο Μάνος και οι υπόλοιποι. Δεν τις θεωρώ όλες τόσο εύκολα εφικτές, ειδικά στην Ελλάδα. Είναι όμως σίγουρο ότι έχει πολλά λαμπρά μυαλά εκεί μέσα που αν βρεθούν σε θέση να συμμετέχουν στη βουλή ή ακόμα καλύτερα και σε κάποια μελλοντική κυβέρνηση, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι μπορούν ακόμα και τη μοίρα της χώρας να αλλάξουν. 

Αρκεί όλοι εμείς οι πολίτες που θέλουμε να λέμε ότι έχουμε ανοιχτά φιλελεύθερα μυαλά να τους στηρίξουμε. Πηγαίνοντας την Κυριακή στην κάλπη και ψηφίζοντας Δράση-Φιλελεύθερη Συμμαχία. Εγώ πάντως θα το κάνω.

2 σχόλια: