Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Στον καταραμένο τόπο Μάη μήνα βρέχει.



Σάββατο πρωί, ξύπνησα και βρέχει. Στη Θεσσαλονίκη την άνοιξη και το καλοκαίρι δεν είναι καθόλου ασυνήθιστη η βροχή. Βροχή όμως ξαφνική, βίαιη, σύντομη με αστραπές και βροντές.

Σήμερα είναι αλλιώτικη. Βρέχει σταθερά δυνατά και έξω είναι μουντά και σκοτεινά. Σαν Νοέμβρης.

Η Λαγκάρντ έκανε δηλώσεις, μας λέει στα ίσια: "Έίναι η ώρα της πληρωμής Έλληνες. Μην περιμένετε συμπάθεια". Στο twitter και στο facebook ήδη από το πρωί άρχισαν τα γνωστά... "Άντε γαμήσου μωρή καριόλα, πάνε κάνε σολάριουμ κι άσε μας ήσυχους... κλπ κλπ". Αναμενόμενα. Το βλέπω παντού γύρω μου. Μας αρέσει να εθελοτυφλούμε. Δεν είναι τυχαίο ότι το κόμμα που εκφράζει κατ΄εξοχήν στις μέρες μας την εθελοτυφλία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό το κόμμα έχει γίνει το μεγάλο trend, ειδικά στη νεολαία. Είναι η γενιά μου, που έχει μάθει στο βόλεμα, που μεγάλωσε με τα έτοιμα και γουστάρει που ένας εκπρόσωπός της, 38άρης, της λέει ότι αν με ψηφίσεις θα καταργήσω όλα τα κακά που μας έφεραν η Μέρκελ και η Λαγκάρντ και δεν θα κάνω τίποτα από τα καλά που μας έφεραν, διότι είναι "νεοφιλελεύθερα" (το 90% του μνημονίου δηλαδή που αφορά τις απαραίτητες για την οικονομία μεταρρυθμίσεις). Που της λέει ότι θα χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και θα τρομάξει την Ευρώπη και την Αμερική ικανοποιώντας στα λόγια τον εσωτερικό μας τσαμπουκά.

Μα πιο πολύ απ' όλα εκείνο που με αδειάζει και με μελαγχολεί είναι η πλήρης ακινησία και αγκύλωση των λεγόμενων "φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων". Η θλιβερή ΝΔ του Ψωμιάδη, του Πλεύρη και του Ανατολάκη, το τραυματισμένο μικρό ΠΑΣΟΚ με τα ίδια κουρασμένα αποτυχημένα στελέχη, η ακόμα μικρότερη ΔΗΜΑΡ που δεν μπορεί να βρει μια άκρη με τον εαυτό της και να φωνάξει ότι είναι η σοβαρή, ευρωπαϊκή ανανεωτική αριστερά και ο συνασπισμός Δημιουργία Ξανά-Δράση-Φιλελεύθερη Συμμαχία που θα παλέψει για το 3%. Πλήρης απελπισία.

Ας ελπίσουμε να βγει ο ήλιος σύντομα. Και όχι μόνο ήλιος... Μάης είναι, Ιούνης θα έρθει και θέλουμε καταιγίδες. Τέτοιες θέλουμε, βίαιες με αστραπές και κεραυνούς που θα μας αφυπνίσουν. Όχι μελαγχολικές βροχούλες του Νοέμβρη που θα μας κοιμίσουν κι άλλο.



ΥΓ Σήμερα συμπληρώνονται 3 χρόνια από τότε που πέθανε ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης. Ήταν ο ιδανικός πολιτικός ώστε να ηγηθεί της ανανεωτικής, δημοκρατικής, μεταρρυθμιστικής, ευρωπαϊκής αριστεράς. Είναι πολύ άτυχη η Ελλάδα που στη δεκαετία του '90 τα διάφορα αριστερά ρεύματα του έκοψαν το δρόμο προς την ηγεσία του Συνασπισμού. Όπως και πολύ άτυχη που τον χάσαμε τόσο νέο, στις 26/5/2009 σε ηλικία 68 ετών. Σήμερα τον χρειαζόμασταν.

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Σκόρπιες σκέψεις για τα πολιτικά

Έχω την εντύπωση ότι έχουμε χάσει τη μπάλα εντελώς. Η χώρα παραμένει ακυβέρνητη 2 μήνες τώρα (αφού και στην προεκλογική περίοδο ουσιαστικά δεν υπήρχε κυβέρνηση) και προβλέπεται να παραμείνει για τουλάχιστον ακόμη ένα μήνα. Φυσικά υπάρχουν και χειρότερα. Από το να πάμε σε τρίτες εκλογές (!!!!) αν δεν δεήσουν τα κόμματα να συνεργαστούν μεταξύ τους μέχρι και να έχουμε κυβέρνηση που θα κάνει τις μαλακίες του αιώνα ώστε να βγούμε από το ευρώ.

Να πω την αλήθεια δεν ξέρω τι θα ψηφίσω αυτή τη φορά. Την προηγούμενη ψήφισα Δράση-Φιλελεύθερη Συμμαχία  αλλά η συνεργασία με τη Δημιουργία Ξανά του Τζήμερου με ξενέρωσε εντελώς. Οκ καταλαβαίνω ότι ο Μάνος (που τον εκτιμώ πάρα πολύ και για τις απόψεις του και για το έργο του) έχει πολλές διαφορές μαζί τους σε ένα σωρό θέματα και θεώρησε ότι αυτή η συνεργασία είναι πιο εύκολος τρόπος να μπει στη βουλή, αφού η ΔΞ έχει αρκετό ρεύμα. Και να πω την αλήθεια θα χαρώ πολύ να δω τον Στέφανο Μάνο στη βουλή, ακόμα περισσότερο σε μια κυβέρνηση. Θα βοηθήσει πολύ, χωρίς καμία αμφιβολία.

Όμως εγώ ψήφο σε αυτή τη συνεργασία δεν πρόκειται να δώσω, όσο και αν οι στιγμές είναι τόσο κρίσιμες για τη χώρα που κανονικά θα πρέπει να κάνουμε όλοι συμβιβασμούς. Συμβιβασμό όμως με το πνεύμα και τις θέσεις της Δημιουργία Ξανά, sorry αλλά δεν μπορώ να κάνω. Δεν πρόκειται να κάνω ανάλυση των θέσεων, είναι πολλά τα σημεία που με απωθούν και βαριέμαι. Όποιος διαβάσει και θεωρεί τον εαυτό του φιλελεύθερο θα ανατριχιάσει.

Τώρα θα μου πεις τι ψηφίζεις; Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ανεξάρτητοι Έλληνες απορρίπτονται χωρίς την παραμικρή σκέψη. Αυτομάτως. Οικολόγοι Πράσινοι και πάλι απορρίπτονται με μια δυο σκέψεις. Είμαι μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

ΠΑΣΟΚ γιατί θέλει να συνεχίσουμε στο Ευρώ και με τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, έχει ψιλοκαθαρίσει από πολλά παράσιτα που την έκαναν για ΣΥΡΙΖΑ και έχει 3-4 σοβαρούς ανθρώπους. Βέβαια συνεχίζει να έχει αρκετό καραγκιοζηλίκι εκεί μέσα και είναι και υπεύθυνο για τα περισσότερα απ' όσα τραβάμε σήμερα.

ΔΗΜΑΡ από την άλλη γιατί είναι αρκετά κοντά σε φιλελεύθερες θέσεις στον κοινωνικό τομέα. Θέλει το Ευρώ πάση θυσία και οκ μιλάει για αναδιαπραγματεύσεις κλπ, αλλά αν έρθει στα πράγματα και αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα θα φανεί ρεαλιστής ο Κουβέλης. Συν τοις άλλοις αυτή τη φορά το ξεκαθάρισε, θα βοηθήσει να γίνει κυβέρνηση με κάθε τρόπο. Βέβαια έχουν κι αυτοί τις ιδεοληψίες του με τα και καλά "αριστερά" συμπλέγματα αλλά ευτυχώς τα περισσότερα από αυτά παρέμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ με τη διάσπαση.

Για να δούμε... Για ΠΑΣΟΚ με βλέπω αλλά θα δούμε μέχρι τις 17/6, έχουμε αρκετό δρόμο.

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Ευρώ ή δραχμή;

Εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχουν ούτε στρογγυλεμένες αναλύσεις, ούτε βαθυστόχαστοι σχεδιασμοί. Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι που έλεγε κι ο Αναστό (ένας είναι ο Αναστό, ο Νίκος Αναστόπουλος!). ΕΥΡΩ ή ΔΡΑΧΜΗ; Σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα θα κληθούμε να απαντήσουμε στις εκλογές που θα γίνουν μέσα στον Ιούνη.

Ελλάδα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα στην ευρωζώνη με το δεύτερο ισχυρότερο νόμισμα του πλανήτη στα πορτοφόλια μας; Ελλάδα που επιτέλους βρίσκεται σε δρόμο δημοσιονομικής προσαρμογής και μείωσης των ελλειμμάτων; Ελλάδα που εφαρμόζει ένα μνημόνιο με τις υπεραπαραίτητες μεταρρυθμίσεις που μας επιβάλλεται απ' έξω αλλά θα έπρεπε εδώ και χρόνια να το έχουμε εφαρμόσει μόνοι μας; Ελλάδα της Ευρώπης και της Δύσης;

Ή Ελλάδα της δραχμής που σήμερα θα κάνει Χ ευρώ και σε ένα χρόνο 2Χ ευρώ; Ελλάδα που θα πληρώνει πανάκριβα πετρέλαιο, φάρμακα κλπ. Ελλάδα χωρίς ΕΣΠΑ; Ελλάδα που θα θέλεις βίζα για να πας στη Ρώμη, στο Παρίσι, στη Μαδρίτη (Schengen bye bye εννοείται); Ελλάδα με μια δεκαετία πλήρους εξαθλίωσης μπροστά μας; Ελλάδα χωρίς καμία μεταρρύθμιση γιατί έτσι γουστάρει το ΠΑΜΕ και ο Αλέξης;

Sorry αλλά στο πιο κρίσιμο ερώτημα της γενιάς μου, στην πιο κρίσιμη στιγμή που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τα τελευταία 65 χρόνια δεν γίνεται να μην πάρω θέση. Και βροντοφωνάζω ότι θέλω την Ελλάδα στην Ευρώπη, στη Δύση στο σκληρό πυρήνα του ανεπτυγμένου κόσμου. ΜΕ ΚΑΘΕ ΚΟΣΤΟΣ!

Η Ελλάδα στο ευρώ. Τέλος για μένα.

Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Τα συν και τα πλην των κομμάτων

Προχθές έγραψα τι θα ψηφίσω. Σήμερα, μια μέρα πριν τις κρίσιμες εκλογές της 6ης Μάη, προσπαθώ να αποτυπώσω τις εντυπώσεις μου από τα κόμματα που περιμένουν αύριο την ψήφο μας.

ΠΑΣΟΚ 

(+) 
-Σταθερά προσηλωμένο στην Ε.Ε. και στο ευρώ.
-Αρκετά στελέχη με σύγχρονο ευρωπαϊκό λόγο και έτοιμα να στηρίξουν τις απαραίτητες ευρύτερες μεταρρυθμίσεις.
-Κατάφερε ως κυβέρνηση τα τελευταία 2,5 χρόνια μέσω του μνημονίου να συμμαζέψει έστω και λίγο τα δημόσια οικονομικά.
-Ανοιχτό σε συνεργασίες για την επόμενη μέρα.

(-)
-Καταστροφική ατολμία στη διακυβέρνηση της χώρας τα τελευταία 2,5 χρόνια. Ουσιαστικά δεν εφάρμοσε σχεδόν καμία μεταρρύθμιση.
-Ακόμη και τώρα δεν τολμά να υποστηρίξει ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της ουσιαστικής μείωσης του κράτους.
-Πολλά στελέχη, ειδικά μεσαία και κατώτερα, που ενώ στα λόγια το παίζουν φιλοευρωπαϊστές, παραμένουν κολλημένοι στους μύθους του "πατριωτικού" ΠΑΣΟΚ. (σχέσεις με εκκλησία, εθνικιστικές θέσεις κλπ) Ευτυχώς έχουν μειωθεί κατά πολύ αυτού του είδους τα στελέχη.
-Τρομερά φαύλη σχέση του κόμματος με κάθε είδους μηχανισμούς του κράτους και της διαπλοκής.
-Ποτέ δεν πίστεψε η επίσημη γραμμή του κόμματος στις πολλές σωστές πλευρές του μνημονίου και το παρουσιάζει ως κάτι αναγκαστικό. Αυτό δείχνει την ατολμία της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ προς την κατεύθυνση των αναγκαίων εκτεταμένων ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων.


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

(+)
-Σταθερά προσηλωμένη στην Ε.Ε. και στο ευρώ.
-Λίγα στελέχη με σύγχρονο ευρωπαϊκό λόγο και έτοιμα να στηρίξουν τις απαραίτητες ευρύτερες μεταρρυθμίσεις.

(-)
-Η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών (και του Σαμαρά συμπεριλαμβανομένου) είναι εθνικιστικών εως ακροδεξιών αντιλήψεων και βαθιά συντηρητικά ως προς τα κοινωνικά θέματα.
-Η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών εμφανίζονται να υποστηρίζουν το μνημόνιο και τις μεταρρυθμίσεις μόνο αναγκαστικά, αφού στην προεκλογική τους εκστρατεία οι περισσότεροι υιοθετούν την επιχειρηματολογία επιπέδου Τράγκα εναντίον της τρόικα της Μέρκελ και του ΔΝΤ.
-Τρομερά φαύλη σχέση του κόμματος με κάθε είδους μηχανισμούς του κράτους, της διαπλοκής και της εκκλησίας.
-Ο αρχηγός της είναι ένα από τα χειρότερα δείγματα έλληνα πολιτικού, μετρ της δημαγωγίας και του καιροσκοπισμού. (θητεία ως υπουργός εξωτερικών το 90-92, αποστασία '93, ίδρυση του μορφώματος της ΠΟΛΑΝ, επιστροφή στη ΝΔ, καταψήφιση του πρώτου μνημονίου, κωλοτούμπα στη συνέχεια)
-Καταστροφική διακυβέρνηση του κόμματος από το 2004 μέχρι το 2009, ίσως χειρότερη και από του Ανδρέα Παπανδρέου τη δεκαετία του '80. Ενώ έβλεπε την κρίση να έρχεται παρέδωσε μια χώρα καταχρεωμένη στην επόμενη κυβέρνηση φτάνοντας τα ελλείμματα σε δυσθεώρητα νούμερα. Και τολμούν οι ίδιοι να υποστηρίζουν ότι η κρίση είναι αποτέλεσμα του μνημονίου και όχι της άφρονας πολιτικής τους.

ΚΚΕ

(+)
-Σταθερές απόψεις χωρίς να πέφτουν στη λούμπα του λαϊκίστικου λόγου του Τσίπρα περί συνεργασίας της αριστεράς (;)

(-)
-Δεν πιστεύει στην σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία.
-Υποστηρίζει ανελεύθερα φασιστικά καθεστώτα, όπως της Βόρειας Κορέας.
-Δεν έχει καταδικάσει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας των "σοσιαλιστικών" διακυβερνήσεων του 20ου αιώνα, πχ του Στάλιν στην ΕΣΣΔ.
-Υποστηρίζει μια μορφή οικονομίας που όπου εφαρμόστηκε απέτυχε οικτρά.
-Έχει στις τάξεις του ακόμη, στελέχη που κάθε άλλο παρά διεθνιστικές θέσεις έχουν, όπως πρεσβεύει η ιδεολογία τους. (πχ Λιάνα Κανέλλη)

ΣΥΡΙΖΑ

(+)
-Φιλελεύθερες απόψεις κάποιων συνιστωσών της συμμαχίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εν γένει τα κοινωνικά ζητήματα.

(-)
-Η πιο λαϊκίστικη φωνή (μαζί με τον Καμμένο) σε αυτές τις εκλογές.
-Αρχηγός αμετροεπής, αλαζόνας, κακέκτυπο του Ανδρέα Παπανδρέου
-Εθνικιστικές απόψεις σε ένα μεγάλο μέρος των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ ανάλογες με αυτές του "πατριωτικού" ΠΑΣΟΚ (άλλωστε πολλοί προέρχονται από αυτό)
-Τραγικό οικονομικό πρόγραμμα, χωρίς καμία ουσιαστική διάθεση για μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής οικονομίας. 
-Ενεργός συμμετοχή σε αντιδραστικές ομάδες που επιδιώκουν την μη πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση, στους χώρους δουλειάς, στην υγεία.
-Υποστήριξη διεθνών τρομοκρατικών ομάδων (Χαμάς, Χεζμπολάχ, PKK)
-Αντιευρωπαϊκή ρητορική και κίνδυνος εξόδου από το ευρώ σε περίπτωση που βρεθούν σε ρόλο εξουσίας.
-Προτάσεις συνεργασίας χωρίς αντίκρυσμα, απλώς και μόνο με βάση τη θέση εναντίον του μνημονίου. Αυτό φανερώνει σαφώς ότι ακόμη και οι σχετικά φιλελεύθερες φωνές κάποιων συνιστωσών, εύκολα θα γίνουν κιμάς ώστε να επιτευχθούν συνεργασίες ακόμα και με ακροδεξιούς (πχ Καμμένος) στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων επιπέδου Τράγκα.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

(+)
-Φιλελεύθερες απόψεις του κόμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εν γένει για τα κοινωνικά και εθνικά ζητήματα.
-Υπέρ της ΕΕ και του ευρώ.
-Παρά την προεκλογική ρητορεία του Κουβέλη εναντίον του μνημονίου, πιστεύω ότι είναι διατεθειμένη η ΔΗΜΑΡ να κάτσει στο τραπέζι προκειμένου να κυβερνηθεί η χώρα στη βάση ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος.
-Μερικά στελέχη με σύγχρονο ευρωπαϊκό λόγο και έτοιμα να στηρίξουν τις απαραίτητες ευρύτερες μεταρρυθμίσεις.(πχ Μάνος Ματσαγγάνης)
-Απόρριψη των καιροσκοπικών καλεσμάτων του Τσίπρα.

(-)
-Κουραστική εμμονή του Κουβέλη να εμφανίζεται, εμφανώς για προεκλογικούς λόγους, ως αντιμνημονιακός.
-Ένταξη στελεχών του "πατριωτικού" ΠΑΣΟΚ (πχ Γιαμπαζολιάς)
-Εντελώς νεφελώδες σχέδιο σταδιακής απαγκίστρωσης από το μνημόνιο, χωρίς να τολμάει να αναφερθεί σε μεταρρυθμίσεις και μείωση του κράτους.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

(+)
Τίποτα

(-)
-Ακροδεξιός εθνικιστικός λόγος.
-Αντιευρωπαϊκός αχταρμάς στη βάσης της ατζέντας Τράγκα-ΣΥΡΙΖΑ.
-Ακατάσχετη συνωμοσιολογία.
-Αρχηγός γεννημένος στον κομματικό σωλήνα της ΝΔ.
-Γέμισε όλη την πόλη με τραγικά αντιαισθητικές αφίσες.
-Στελέχη από το "πατριωτικό" ΠΑΣΟΚ (Δημαράς του Άρματος Πολιτών)

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

(+)
Τίποτα

(-)
-Ναζιστικό, φασιστικό κόμμα. Τα λέει όλα.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

(+)
-Φιλελεύθερες απόψεις του κόμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εν γένει για τα κοινωνικά και εθνικά ζητήματα.
-Παρά την προεκλογική αντιμνημονιακή ρητορεία, θεωρώ ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν συνεργασία με βάση μια μίνιμουμ μεταρρυθμιστική ατζέντα.

(-)
-Καιροσκοπικός αντιμνημονιακός λόγος.
-Πρόγραμμα εντελώς ασαφές, μονόπλευρη αναφορά στο περιβάλλον, χωρίς να προτείνονται λύσεις για τα άμεσα καυτά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.
-Συμπαθητική αλλά πολύ "λίγη" η παρουσία των ηγετικών της στελεχών.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

(+)
-Επίσημη γραμμή του κόμματος ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας.
-Επίσημη στήριξη γρήγορων ευρύτερων μεταρρυθμίσεων στη βάση του μνημονίου.
-Πολλά στελέχη με σοβαρή φιλελεύθερη φωνή.
-Αρκετά ανοιχτές απόψεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα εν γένει κοινωνικά ζητήματα, όχι όμως όσο θα έπρεπε για ένα φιλελεύθερο κόμμα.

(-)
-Αρχηγός, πλειοψηφία στελεχών, κομματική οργάνωση και αισθητική, κατ' ευθείαν από τον κομματικό σωλήνα της ΝΔ. 
-Ατολμία στην διατύπωση απόψεων για άμεση απόλυση δημοσίων υπαλλήλων. 
-Ατολμία στην υιοθέτηση τολμηρών φιλελεύθερων θέσεων στα εν γένει κοινωνικά ζητήματα.
-Ουσιαστικά ποτέ δεν πίστεψε στην ενιαία κάθοδο του μεταρρυθμιστικού χώρου στις εκλογές.

ΔΡΑΣΗ-ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

(+)
-Επίσημη γραμμή του κόμματος ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας.
-Επίσημη στήριξη γρήγορων ευρύτερων ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων στη βάση του μνημονίου.
-Ρηξικέλευθες λογικές προτάσεις για συνολική αναδιοργάνωση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας
-Πολλά στελέχη με σοβαρή μόρφωση και τολμηρή φιλελεύθερη φωνή προερχόμενα από διάφορους χώρους.
-Σαφής στήριξη τολμηρών φιλελεύθερων απόψεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα εν γένει κοινωνικά και εθνικά ζητήματα.
-Αρχηγός που στην πορεία του στην πολιτική έχει παράξει πραγματικό έργο.

(-)
-Άργησε να οργανωθεί ώστε να κάνει το επικοινωνιακό μπαμ.
-Ίσως χρειαζόταν μια πιο σοβαρή προσπάθεια ώστε να επιτευχθούν οι μίνιμουμ συγκλίσεις για ενιαία κάθοδο του μεταρρυθμιστικού χώρου στις εκλογές.
-Αρκετή απειρία στην κομματική οργάνωση και γενικώς στην πολιτική.
-Πολύ μικρή εκπροσώπηση στις περισσότερες επαρχιακές περιφέρειες.
-Ίσως η εξήγηση των ριζοσπαστικών προτάσεων της Δράσης-ΦΙΣ (πχ Βασική εθνική σύνταξη) θα χρειαζόταν πιο λεπτομερή τεκμηρίωση.

Άντε και καλή μας ψήφο!!!