Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Επενδυτικό ενδιαφέρον για επαναλειτουργία του Παζάρ Χαμάμ;

Πριν από 3 μήνες είχα δημοσιεύσει την πρόταση μου ώστε να αξιοποιηθούν τα ιστορικά οθωμανικά χαμάμ της Θεσσαλονίκης με την επαναλειτουργία τους. H αλήθεια είναι ότι τα δύο αυτά δημοσιεύματα είναι από τα δυο τρία πρώτα στη λίστα με τα περισσότερα κλικ του μπλογκ. Κάτι που σημαίνει ότι έστω και λίγο το θέμα προξένησε κάποιο ενδιαφέρον.


Με χαρά πριν από λίγες ημέρες διάβασα στη Μακεδονία τα παρακάτω.

"Τις τελευταίες ημέρες την πόρτα του δήμου Θεσσαλονίκης χτύπησαν εκπρόσωποι επενδυτικού σχήματος, εκφράζοντας το ζωηρό ενδιαφέρον τους για την επαναλειτουργία του οθωμανικού χαμάμ στην αρχική του μορφή. Ο κεντρικός δήμος αντιμετωπίζει πολύ θετικά το ενδεχόμενο αυτό, καθώς πρόκειται να γίνει μια σημαντική επένδυση και μάλιστα μέσα σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη, ενώ θα τονωθεί και η κίνηση στην ευρύτερη περιοχή. Για την υπόθεση αυτή αναμένεται άμεσα να γίνουν επαφές με την αρμόδια εφορεία βυζαντινών αρχαιοτήτων, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του μνημείου.
Το Γιαχουντί Χαμάμ (λουτρό των Εβραίων) βρίσκεται μεταξύ των οδών Βασιλέως Ηρακλείου, Κομνηνών και Φραγκίνη και πιθανολογείται ότι κτίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα. Το λουτρό, το οποίο χρησιμοποιούνταν τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες, βρισκόταν σε χρήση μέχρι και το 1912, ενώ υπέστη ζημιές στην πυρκαγιά του 1917, αλλά και στον σεισμό του 1978."


Ας ελπίσουμε ότι κάτι κινείται. Και μόνο το γεγονός ότι υπάρχει ενδιαφέρον σημαίνει ότι το θέμα απασχολεί πολλούς. Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τέτοιες επενδύσεις, ακόμη και σε καιρό κρίσης, μπορούν να είναι βιώσιμες και κερδοφόρες. Αρκεί όσοι έχουν τις τύχες του μνημείου στα χέρια τους (Δήμος, Υπουργείο κλπ) να το θέλουν πραγματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου