Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Πετρέλαιο φθηνότερο από πέρσι; Και όμως!

   Ένα από τα θέματα που παίζουν πολύ ψηλά φέτος τον χειμώνα στην ατζέντα των ΜΜΕ είναι αυτό της θέρμανσης των ελληνικών σπιτιών. Από τη μια ο επικοινωνιακός βομβαρδισμός για το "πανάκριβο πετρέλαιο", από την άλλη το δεδομένο πρόβλημα της αιθαλομίχλης που δημιουργείται από την ανεξέλεγκτη καύση ξύλων (και όχι μόνο) σε τζάκια και ξυλόσομπες.

Όντως από τις 15/10/2012 ο ΕΦΚ για το πετρέλαιο θέρμανσης ανέρχεται στο 80% του αντίστοιχου για το πετρέλαιο κίνησης με αποτέλεσμα η τιμή του να εκτοξευθεί από το 1,03 €/λίτρο που ίσχυε τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2012 στο 1,32 €/λίτρο φέτος. (μιλάμε πάντα για μέσες τιμές). Η αύξηση θα ήταν σίγουρα μεγαλύτερη αλλά υπάρχει η ευτυχής συγκυρία φέτος το χειμώνα οι διεθνείς τιμές πετρελαίου να έχουν μειωθεί σε σχέση με πέρσι. Παράλληλα ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών η χορήγηση επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης με συγκεκριμένα εισοδηματικά και κλιματικά κριτήρια.

Τι ισχύει λοιπόν στην πράξη; Απλά θα μεταφέρω την προσωπική μου εμπειρία. Η οποία αποδεικνύει ότι φέτος έβαλα πετρέλαιο στη δεξαμενή μου φθηνότερα απ' ότι πέρσι τον Μάρτιο!!! Πώς έγινε αυτό; Ιδού:

Κατ΄αρχήν εμπίπτω στα κριτήρια χορήγησης επιδόματος θέρμανσης. Και με τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν θεσπιστεί θα τολμούσα να πω ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των φορολογουμένων εμπίπτει, αφού τα όρια είναι 25.000 € για άγαμους, 35.000 € για έγγαμους και με προσαύξηση 3.000 € για κάθε παιδί που έχει η οικογένεια.

 Για την περιοχή μου (Θεσσαλονίκη) η οποία ανήκει στη Β' κλιματική ζώνη της χώρας μπορώ να προμηθευτώ 15 λίτρα για κάθε τετραγωνικό μέτρο του σπιτιού μου, για παράδειγμα το δικό μου σπίτι είναι 105 m², άρα δικαιούμαι 1575 λίτρα πετρελαίου για τον φετινό χειμώνα.  Θεωρώ ότι είναι μια ποσότητα που βοηθάει να βγάλεις έναν χειμώνα στη Θεσσαλονίκη αξιοπρεπέστατα (μέχρι στιγμής πάντως σε δυο μήνες λειτουργίας του λέβητα δεν έχω ξοδέψει πάνω από 500 λίτρα και ο χειμώνας δεν είναι και από τους ζεστούς φέτος). Η επιστροφή χρημάτων που προβλέπεται ανέρχεται στα 0,28 €/λίτρο.

Στις 14/12/2012 προμηθεύτηκα 400 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης από τοπικό πρατήριο της περιοχής Χαριλάου με τιμή 1,26 €/λίτρο. Τιμή από τις χαμηλές που υπάρχουν στην πόλη, γενικώς ο μέσος όρος κινείται γύρω στο 1,30 -1,32 €/λίτρο. Σύνολο δαπάνης: 400 λίτρα Χ 1,26 € = 504 €


Ακολούθως έκανα την αίτηση επιδόματος θέρμανσης μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας taxisnet του Υπουργείου οικονομικών. Μια πολύ απλή διαδικασία την οποία, αν κάποιος δεν είναι εξοικειωμένος με το internet μπορεί να την αναλάβει εντελώς δωρεάν το πρατήριο από όπου έκανε την αγορά.



Και τελικώς 20 μέρες μετά, από τον προσωπικό μου λογαριασμό στο taxisnet πληροφορήθηκα ότι εγκρίθηκε η καταβολή του επιδόματος κατ' ευθείαν στον λογαριασμό τράπεζας που δήλωσα και συγκεκριμένα 112 € για τα 400 λίτρα που αγόρασα. (400 λίτρα Χ 0,28 € = 112 €)


Τελικώς κάνοντας τους υπολογισμούς μου κατέληξα να έχω βάλει στον λέβητά μου 400 λίτρα πετρελαίου ξοδεύοντας 504 € μείον 112 € του επιδόματος, σύνολο 392 €. Δηλαδή τιμή λίτρου 392/400=0,98 €/λίτρο!

Δηλαδή έβαλα πετρέλαιο φθηνότερα απ' ότι πέρυσι τον Μάρτιο που πλήρωσα 1 €/λίτρο χωρίς επίδομα!!!

Μήπως τα κανάλια και οι σταθμοί να αρχίσουν να ενημερώνουν τον κόσμο ότι μπορεί να βάλει πετρέλαιο φέτος στην ίδια τιμή με πέρσι (ίσως και φθηνότερα), εκμεταλλευόμενοι βέβαια και την πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου, αντί να τρομοκρατούν για τις "απλησίαστες τιμές"; Και καταλαβαίνω ότι πολύς κόσμος στην κατάσταση που βρίσκεται αδυνατεί να βάλει πετρέλαιο ακόμη και μισό ευρώ να ήταν το λίτρο, όμως υπάρχει μεγάλη μερίδα συμπολιτών οι οποίοι μια χαρά έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν πετρέλαιο και έχουν ξοδέψει ένα κάρο λεφτά σε τζάκια, ξυλόσομπες κλπ πιστεύοντας ότι κάνουν οικονομία και τελικά το μόνο που καταφέρνουν είναι να επιβαρύνονται και σε χρήμα και σε κόπο. Και κυρίως να επιβαρύνουν το περιβάλλον των πόλεων και των χωριών, όπου εκλύονται ανεξέλεγκτα τεράστιες ποσότητες βλαβερού καπνού, που ενδεχομένως να έχουν άσχημες συνέπειες για την υγεία όλων μας.

5 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. επειδη το παραδειγμα σου το λεω και εγω σε ολους, πες μου αν πληρωθηκες για το επιδομα ή ειναι
    υποθετικο το παραδειγμα.
    εγω παντως εκανα αιτηση επιδοματος 25/11/2012 και δεν πληρωθηκα
    απαντησε μου στο asteris@mailbox.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. To παράδειγμα είναι 100% πραγματικό αφού αφορά εμένα. Φαίνεται και στα αποδεικτικά που παρέθεσα στην ανάρτηση και ειδικά στο τελευταίο screenshot (βεβαίωση από το taxisnet της δαπάνης και του ποσού που επιδοτούμαι. Ίσως ένας λόγος που δεν πληρώθηκες να είναι η απόρριψη της αίτησης. Κάνε ένα τηλέφωνο στο ειδικό τηλέφωνο για το επίδομα θέρμανσης που υπάρχει στο site της gsis για να ρωτήσεις.

    Αυτές τις μέρες περιμένω την επιστροφή για το δεύτερο γέμισμα που έκανα στη δεξαμενή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για την επιστροφή του δεύτερου γεμίσματος, έκανες κάποια διαδικασία πάλι ή γίνεται αυτόματα;
      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
  4. Όχι δεν έχω κάνει κάποια διαδικασία, νομίζω χωρίς να είμαι 100% σίγουρος ότι αρκεί η πρώτη αίτηση που έχεις κάνει.

    Πάντως ακόμη στο taxisnet δεν μου έχει καταχωρηθεί η δεύτερη αγορά που έκανα και περιμένω. Αν δω ότι αργεί πολύ το πράγμα θα προσπαθήσω να μάθω τι παίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή